Összeszerelési útmutatók                    

2020.10.03

Beépítés - DIY projekt Határozottan és egyértelműen kijelenthető, hogy a megfelelő feltételek teljesülése esetén szakember nélkül, egyszerűen felhelyezhető a falburkolat. Ezen feltételek a megfelelő jó minőségű alapanyagok (legyen szó díszlécről vagy ragasztóról), a precíz vágás (a pontos illesztési pontok érdekében) és a határozott elképzelés, valamint minimális kézügyesség.

Wainscoting.hu falipanelek beépítése Wainscoting.hu falipaneleink gondos csomagolást követően, a megrendelésben egyeztetetteknek megfelelően, precízen méretre vágva kerülnek átadásra. A falburkoló panelek 2 méteres egységenként kerülnek összekészítésre azok könnyebb csomagolása, szállíthatósága és minél egyszerűbb, egyértelműbb összeépíthetősége érdekében. Minden egységcsomag tartalmazza a 2 méteres hátlappanelt; a lábazati díszítőelemet; a felső párkánylécet; a középső paneldíszítéshez szükséges díszléceket pontosan méretre vágva, darabokban; a díszítőelemek könnyebb összeépíthetősége érdekében egy távtartóként szolgáló sablont; valamint az adott típushoz szolgáló (méreteket is feltüntető) típusrajzot. (Ezeken kívül minden egyéb esetlegesen szükséges tétel megtalálható kínálatunkban.) Az egyes elemek a könnyebb felismerhetőség érdekében színes jelekkel vannak ellátva az alábbiaknak megfelelően: fekete jelölés található a hátlappanelen, zöld jelölés a lábazati elemen, sárga "+" jel a középső díszítőelemek függőleges és sárga "-" jel a középső díszítőelemek vízszintes elemein, végül piros jelölés a felső lezáró párkánylécen.

Első lépésként helyezzük fel a hátlapot a burkolni kívánt falfelületre, közvetlenül, a padlóra támasztva, azonban figyeljünk a panel tetejének vízszintjére (kivéve, ha mondjuk lépcső melletti falfelületről van szó). Ezt végezhetjük az általunk kínált szerelőragasztóval vagy szögekkel egyaránt.

Következő lépés a lábazat rögzítése, melyhez már mindenképp a szerelőragasztót ajánljuk. Figyeljünk rá, hogy szépen felfeküdjön és illeszkedjen mind a padlóra, mind pedig a hátlaphoz.

Ezen műveletet követi a falburkolat középső díszítő részének összeépítése. Itt szolgál mankóként a típusrajz, valamint tesz hasznos szolgálatot a távtartó-sablon(ok), mellyel mérés nélkül összeilleszthetők, felragaszthatóak a minták. A lábazati mintától felfelé építkezve haladunk és pontosan összeillesztjük az egyes elemeket (amennyiben szükséges használjunk vízmértéket). Rögzítésként az általunk kínált szerelőragasztót ajánljuk, mely nemcsak ragaszt, hanem tömít is.

Végül a hátlap felső pereméhez és a mintához alkalmazkodva rögzítjük a párkánylécet, melynek érintkeznie kell a hátlap feletti falrésszel, így ezzel mintegy lezárjuk a falburkolatot és egyben a falhoz is igazítjuk azt. Amennyiben a fal nagyobb egyenetlensége vagy durvasága indokolja használjuk a kínált szerelőragasztót a rés(ek) eltüntetésére. (Ezen ragasztó nyomai enyhén nedves szivaccsal azonnal eltüntethetők vagy szárazon szépen csiszolhatók. A falfelület védelme érdekében festőszalagot használhatunk.)

Utolsó mozzanatként alapozzuk és fessük le a falburkolatunkat az elképzelt színvilágnak megfelelően.

Ezt követően helyiségünk méltó dísze lesz, ellentétben egy eddig csupasz és rideg, unalmas falfelülettel.

3D faldíszítő-elemek beépítése Fontos a megfelelő felület, illetve annak előkészítése. A díszítő-elemek felhelyezhetők akár vakolt, akár tapétázott beltéri falfelületre. Gondosan portalanítsuk és zsírtalanítsuk a beépíteni kívánandó felületet. Figyeljünk rá, hogy kellően tiszta, száraz és sima legyen (amennyiben nagyon érdes, durva picit dörzsöljük simábbra) a megfelelő tapadás érdekében. A faldíszítő paneleket használhatjuk egy teljes falfelületre vagy csupán annak egy részére.

Első lépésként fessük az elemeket a kívánt szín(ek)re.

Száradást követően tervezzük meg és mérjük ki az elképzelt minták pontos formáját és elterülését a falon. Határozzuk meg és jelöljük be az alsó elemek helyét, amennyiben szükséges használjunk vízmértéket.

Következő mozzanat az elemek felhelyezése, ehhez tegyünk vékony, folytonos csíkban ragasztót (ajánlott az ADEFIX PLUS)  az elemek hátsó részének peremére, majd illesszük a kimért helyükre. Ezen alsó elemektől indulva építsük fel a kívánt mintát.

Amennyiben egy egész falfelületet, teljes falat szeretnénk beépíteni, a falfelület középső részéről kiindulva építkezzünk, majd a széleknél, a határos falakhoz, mennyezethez és padlóhoz érve vágjuk a szélső elemeket vékony fogú kézifűrésszel a szükséges méretre és ragasszuk meg oldalról is a vágások mentén.

Fontos, hogy az egyes elemek közötti réseket ne ragasszuk, tömítsük vagy fugázzuk ki!

Az így elkészült fal méltán lesz helyiségünk éke, letisztult szerkezetének és színes domborulatainak köszönhetően, mindamellett, hogy inspiráló, életerővel tölti fel az egész belső teret.