A falipanelek típusai

2020.10.03

A falburkolatok több évszázados múltra tekintenek vissza, de hazánkban még mindig nem ismerik és alkalmazzák sokan legyen szó lakásáról, üzlethelyiségéről, irodájáról vagy bármely egyéb belső teréről.

Kezdetben elsősorban a falak védelmére azon belül is elsődlegesen a szobák szigetelésére, majd a szennyeződésektől való megóvására használták. Ebben az időben fából készítették és legalább egy méter magasságban futott a falakon a padlótól. Manapság az elsődleges fő céljára már nem igazán használjuk, sőt egyre inkább előtérbe került praktikussága mellett díszítő, dekoratív szerepe, de nem elhanyagolható azon funkciója sem, mely az alsó falrész védelmi szerepét helyezi előtérbe. Fentiekre tekintettel egyértelműen kijelenthető, hogy gondos megtervezésével és felhelyezésével a helyiség elnyeri megfelelő pompáját és egyben eleganciát is kölcsönöz, harmóniát teremtve és kiteljesítve annak küllemét.

Alábbiakban ismerjétek meg a falburkolatok 12 féle stílusát, melyek minden igény kielégítésére alkalmasak: áttekintve könnyedén meghatározható milyen stílusú falburkolat illik otthonodba vagy üzletedbe, segít megismerni az egyes típusokat, ráérezni, hogy melyiket mikor és hol használjuk.

 • Raised Panel: az első és egyben a legáltalánosabb falburkolat stílus, emelt élek és osztások jellemzik, párkánnyal a padlónál és a panel tetején. Éppen ezen emelt élek miatt szokás "képkeret" panelnek is nevezni. (Classic, Classic + és Double-frame Style)
 • Flat Panel: ellentétben az előző panellel, egy minimalistább típus, laposabb vonalak jellemzik és ezen típus középső része nem emelkedik ki. A középső négyszögletes részt díszlécek övezik. A panel hangsúlyosabbá tétele érdekében olykor különböző színeket alkalmaznak a díszítő-oszlopokon és szegőléceken. (Flat Style)
 • Board and Batten Style: alsó és felső táblák kombinációja, bár olyannyira hasonlít a Flat Panel-re, hogy gyakran azonosítják vele. Különböző táblák összeillesztésével, majd ezt eltüntetendő egy egységes felső panelrész ráhelyezésével alakult ki, de mára már önálló stílust képvisel.
 • Beadboard Style: Az összes stílust egybevetve a legegyszerűbben felismerhető típus. Teljesen egyforma panelek egymás mellé illesztése, melyek egy vékony sávval különülnek el. Kisebb helyekre ideális, mert köszönhetően a vékony és hosszanti mintázatának, szélesíti a teret. (Beadboard-n és Beadboard-w Style)
 • Barn Door Style: Könnyen megkülönböztethető, hiszen csakúgy, mint a farmokról ismeretes minta, a díszítőlécek keretekben "X" formában helyezkednek el a paneleken. Első hallásra talán furcsa a farm stílus bevitele egy modern helyiségbe, de ezen falburkolat elterjedése és feltörekvő népszerűsége a bizonyíték rá, hogy működik. Letisztult stílusának köszönhetően gyakran mennyezetig futtatják ezen mintázatot.
 • Two-pattern Wainscoting: Több dimenziót kölcsönöz a helyiség kinézetének, ugyanakkor mégis elegáns hatású a két típust összevegyítő falburkolat használata. Egy kis trükkel - köszönhetően a közös hátlapnak - gyönyörűen összeilleszthetőek a különböző stílusú díszlécek és mintázatok, melyek a színek játékával még különlegesebbé vagy hangsúlyosabbá tehetők.
 • Color Contrast Style: Új stílus alakítható két hangsúlyos szín kombinációjával. Ezen típusnál a fal és a lábazatnál lévő falburkolat sem marad észrevétlen. A két leghangsúlyosabb árnyalat, a fekete és fehér használatával, különösen dominánssá tehetőek a falakon elhelyezett dísztárgyak, képek.
 • Horizontal Wainscoting: Szintén a tér nagyítását szolgálja a falburkolat vízszintes irányultságú mintázata. Ezen mintázat népszerű gyermekszobák díszítésére, tekintettel arra, hogy kiegyensúlyozott és lágy hatást, természetesebb kinézetett érhetünk el a használatukkal, kellemes érzetet keltve az oda belépőben. Ellentétben a túlzott mértékű díszítettséggel, előtérbe helyezi a rendet, a díszítő elemek, alakzatok egyszerűségét. (Stripe Style)
 • Sculpted Style: Manapság a falburkolatok nem korlátozódnak pusztán a vonalakra és mintákra. Ezen típus esetében lehetőség kínálkozik, hogy saját stílusod beépítsd falaid díszítésének kialakításába. (Classic+, Adorned, Box és Gem Style)
 • Full Ceiling Style: Ellentétben a sima, csupasz falakkal dekoratív és emelt eleganciát prezentál egy teljes szélességében és magasságában díszített, burkolt fal. Intenzív hatása miatt, egyensúlyérzetünket megőrizve, a mellette lévő két falfelületet csupán festeni szükséges, így nem kell túlzott hatáskeltésétől tartani az oda belépőben. Ugyanakkor bizonyos esetekben előszeretettel burkolják a teljes falfelületet, akár vékony falak extra szigetelése vagy akár a még nagyobb elegancia hangsúlyozásaként, például egy szálloda vagy színház előcsarnokában, folyosókon, átjárókban, konferencia- és előadótermekben.
 • Play with Patterns: Az Egyenes vonalak és formák már a múlté! irányzat bizonyítéka ezen stílus, mely még egy lépéssel megelőzi a jelenlegi aszimmetrikus vagy modern mintákat. Egy-egy elegáns színnel hangsúlyosabbá tehető. (Box, Gem és Fishbone Style)
 • New York Style: Ezen téglás motívumot alkalmazva, annak színvilága határozza meg, hogy egyszerű tégla vagy csempe kinézetet mintáz falburkolatunk. (3D faldíszítő-elemek)

A falburkolatok sokszínűsége egyértelműen tükrözi, hogy azok bármely helyiségben kialakíthatók és nem nehéz elképzelni, hogy használatukkal mennyire más hatás, érzet érhető el és ébreszthető az oda belépőben, megszünteti az addig unalmas kinézetű teret. Legyen az akár meghökkentő vagy szinte észrevétlenül egyszerű, mindenképp eleganciát sugároz és rendezett, egységes képet kölcsönöz a helyiségnek, "bekeretezi" a lakberendezést (pl. nappali, étkező, váróterem). Élettel tölti meg és berendezi a szobát anélkül, hogy bútorokkal vagy egyéb dekorációs elemekkel zsúfolnánk teli a helyiséget, hangsúlyossá teszi és kellően elegáns külsőt kölcsönöz az addig esetleg észrevétlen helyeken, invitál és marasztalóan kellemes érzetet kelt (pl. szoba, étterem, stúdió). Minden fal elnyeri méltó pompáját és így egyetlen helyiségben sem érezzük, hogy az pusztán hasznos funkciója okán része az épületnek, különösképpen nagy jelentőséggel bír ezen pozitív figyelemfelkeltő inger, egy olyan helyiség tekintetében, amely az első benyomást nyújtja valaki számára (pl. egy előszoba, előcsarnok). A sokszor rideg, hideg helyiségeket is képes megtölteni és melegséget adó, nyugalmas hellyé alakítani (pl. egy mosdó, illemhely). Meleg otthonosságot árasztó, esztétikus és egyedi küllem alakítható ki (pl. egy hálószoba), de a tér nagyítása, a helyiség tágasabbá varázsolása sem lehetetlen beépítésükkel (pl. egy konyha).

A megfelelő falburkolat kiválasztásánál alapvető feltétel és egyben kiindulópont is az anyagminőség kiválasztása, ezt követi a helyiség adottsága és saját igényeink felsorakoztatása.

A nálunk megrendelhető falburkolatok a fentiekben ismertetett típusok közül többféle változatban elérhetők, vagy kombinációjukkal egyedi stílusok is kialakíthatók.

A rajtuk alkalmazott díszlécek a típus-modellekben szabadon variálhatók, és ennek megfelelően saját ízlésünk szerint állíthatóak össze az egyes modellek.